Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Β. ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ
Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΑ 17
Δ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ “PLAN X” ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, θα επισκεφθεί, στις 10 και 11 Ιουλίου, το Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Rivlin, τον Πρωθυπουργό κ. Netanyahu και τον Πρόεδρο της Knesset, κ. Edelstein.
Ακόμα, θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Ισραήλ, κυρία Verbin, καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών και τώρα Συμπρόεδρο του κόμματος Zionist Union, κυρία Livni.
Ο κ. Μητσοτάκης θα τύχει ακρόασης από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄ και θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή, θα επισκεφθεί προηγμένα ινστιτούτα, καθώς και start up επιχειρήσεις στο Ισραήλ.
Β. ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ
Σήμερα, ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το εκλογικό σύστημα.
«Αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ».
Είναι η θέση που δημοσίως υποστήριξε ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών στα μέσα Μαΐου.
Με αυτή τη θέση συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία.
Όμως, σήμερα το απόγευμα, ο ίδιος Υπουργός της Κυβέρνησης θα εισηγηθεί και θα υποστηρίξει τα ακριβώς αντίθετα.
Αυτοακυρώνονται για μια ακόμη φορά.
Τι πάνε να κάνουν, λοιπόν, και γιατί το κάνουν;
Πρώτον: Ο Πρωθυπουργός επιλέγει μια στιγμή που οι πολίτες υφίστανται τις πιο σκληρές συνέπειες της πολιτικής του – περικοπές συντάξεων, φουσκωμένα εκκαθαριστικά, αυξημένος Φ.Π.Α. – για να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση και να παραπλανήσει.
Δεύτερον: Αφού έχει ήδη διαπιστώσει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τίποτε από όσα έλεγε, επιλέγει – όπως ο ίδιος είπε στο Γραμματέα του ΚΚΕ – να χρησιμοποιήσει το σύνθημα της απλής αναλογικής ως φύλλο αριστερής συκής.
Τρίτον: Ο πρωθυπουργός, βλέποντας, μέσα από τις δημοσκοπήσεις την Κυβέρνησή του να καταρρέει, καταφεύγει σε αποφάσεις που νομίζει πως θα πλήξουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Όσο έβλεπε το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, ήθελε το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε δυο φορές το εκλογικό μπόνους.
Τώρα, που βλέπει το Κόμμα του να καταρρέει, θέλει να αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα από τη Νέα Δημοκρατία.
Με την ιστορία αναξιοπιστίας και καιροσκοπισμού, που έχει αυτή η Κυβέρνηση, αναρωτιέμαι: Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι, αν ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο;
Όμως, ό,τι και να κάνει, ό,τι και να σκαρφιστεί, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Συνοπτικά: Η πρόταση της Κυβέρνησης αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες, αποδεικνύει αδίστακτο κομματικό καιροσκοπισμό και απειλεί να σύρει τη χώρα στη δίνη της ακυβερνησίας.
Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά! Το γνωρίζουν διότι οι ίδιοι το έλεγαν. Δεν θα έχουν κατά συνέπεια, ούτε οι ίδιοι, ούτε όσοι συμπράξουν, το άλλοθι της άγνοιας.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τον εκλογικό νόμο είναι ξεκάθαρη:
Το εκλογικό σύστημα είναι ανάγκη να διασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα.
Ο δεύτερος, από τους στόχους αυτούς γίνεται ακόμη πιο ε
πιτακτικός, σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύει σήμερα η χώρα. Το χειρότερο λοιπόν που θα μπορούσε να συμβεί τώρα είναι να βυθιστεί η χώρα σε μια κατάσταση ακυβερνησίας, αστάθειας και αβεβαιότητας. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε καταστροφικές συνέπειες.
Πέραν αυτού, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ψήφο των εκτός Ελλάδας Ελλήνων πολιτών και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΑ 17
Οι νέες και οι νέοι της Ελλάδας δεν υιοθετούν τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν στηρίζουν και δεν πρόκειται να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τους έχει στερήσει την ελπίδα και την προοπτική. Επιπλέον, αρνείται να δώσει στους νέους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο που μένουν.
Πέραν αυτών και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αξίζει να σημειώσουμε τη χρονική αλληλουχία ορισμένων γεγονότων:
Πριν από λίγο καιρό, στις 7 Ιουνίου, ο Υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα μεγαλώσουν τα διαλλείματα. Εισάγεται, με σκοπιμότητα και κομματική ιδιοτέλεια, η λογική της λιγότερης προσπάθειας και της χαμηλότερης ποιότητας στην εκπαίδευση.
Λίγο καιρό αργότερα, στις 22 Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέθετε πρόταση για χορήγηση διπλώματος οδήγησης στα παιδιά από την ηλικία των 17.
Τώρα, με το νέο εκλογικό νόμο, η Κυβέρνηση αποφασίζει να χορηγηθεί δικαίωμα ψήφου στην ηλικία των 17 χρονών.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Πρώτα ξεκίνησαν να μοιράζουν στα παιδιά υποσχέσεις για μεγαλύτερα διαλείμματα και διπλώματα οδήγησης και ύστερα ανακοινώνουν ότι τα παιδιά αυτά θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Είναι η τελευταία έκφραση του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού.
Θέλουν να βάλουν τον κομματισμό στα σχολεία.
Θέλουν να μπλέξουν τα παιδιά – την ώρα που η έγνοια τους θα είναι στις πανελλαδικές, την ώρα που θα βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι τους – με τα κόμματα και τις εκλογές.
Εάν νομίζουν ότι μπορούν έτσι να δελεάσουν τους μαθητές και να κλέψουν την ψήφο τους, κάνουν τεράστιο λάθος.
Δ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ “PLAN X” ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσαν στη Βουλή, σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου, επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το «plan X» ή «plan (T)sipras», που ετοίμαζε η Κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Κατέθεσαν επίσης αίτηση κατάθεσης των εγγράφων που αφορούν στο «plan X».
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη επερώτηση, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τους τρεις Υπουργούς:
1. Υπήρξε ή δεν υπήρξε «Σχέδιο Β΄», όπως όλοι οι πρωταγωνιστές της περιόδου, ομολογούν;
2. Ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα του κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία του «Σχεδίου Β΄» εκτός από τον κ. Γκαλμπρέιθ και τι θέσεις κατέχουν σήμερα;
3. Πόσο κόστισε η μελέτη και στη βάση ποιας σύμβασης απασχολήθηκε ο Αμερικανός καθηγητής ως σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας;
4. Από ποιον και πότε έλαβε την εντολή σύνταξης της έκθεσης, που περιγράφει ο κ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του;
5. Ποιοι ήταν οι αποδέκτες της έκθεσης;
6. Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα το Μάιο του 2015, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Γκαλμπρέιθ, και αν ναι, πότε και από ποιους;
Είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν όλοι οι Έλληνες στη συνέχεια των τελευταίων αποκαλύψεων και εξελίξεων.
Επίσης, έχει κατατεθεί αίτημα κατάθεσης εγγράφων.
Ζητάμε να κατατεθούν αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας οποιασδήποτε μορφής που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου Άμυνας.
Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «σχεδίου Β».
Επίσης, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας καταθέτουν επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο.
Στην ερώτηση αυτή επισημαίνονται οι σχετικές αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ, καθώς και οι δηλώσεις που είχε κάνει, παρουσία του πρωθυπουργού, στο Πεντάγωνο, τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Καμμένος.
Έλεγε συγκεκριμένα: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας, ρωτούν τον κ. Καμμένο:
1. Ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης του κ. πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις (3) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;
2. Τι ακριβώς συζητήθηκε σε εκείνην την επίσκεψη;
3. Για ποιο λόγο, παρουσία του πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, που ασφαλώς γνωρίζετε ότι αντιβαίνει πλήρως στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της χώρας; Υπήρχε τότε ζήτημα εσωτερικής εθνικής ασφάλειας;
4. Τι εννοείτε με τους όρους «δημοκρατικός στρατός» και «δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις»; Γιατί κάνατε αυτή τη διάκριση; Υπάρχουν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που κρίνετε ότι δεν λειτουργούν δημοκρατικά;
5. Πως προσδιορίζονται οι έννοιες αυτές και πως συνάδει η αναφορά σας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό…» με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος μας;
Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην Πρόεδρος του Κόμματος, εξέχον – κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη.
Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του Προέδρου του Κόμματος είναι πάντα ανοιχτή.