Τα νέα Διευρωπαϊκά Μεταφορικά Δίκτυα αλλάζουν το τοπίο των μεταφορών στην Ευρώπη
Στο ετήσιο Συνέδριο για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ Days 2013) που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Tαλίν της Εσθονίας συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, ο ευρωβουλευτής ΝΔ και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό των Κατευθυντήριων Γραμμών των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Τα «TEN-T Days» διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουν καθιερωθεί ως το φόρουμ στο οποίο συγκεντρώνονται εκπρόσωποι από τις Κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς φορείς που δραστηριοποιούνται στις οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές, θαλάσσιες και πλωτές μεταφορές για να συζητήσουν το μέλλον των Μεταφορών στην Ευρώπη.
Φέτος οι τριήμερες εργασίες των TEN-T Days που συγκέντρωσαν πάνω από χίλιους σύνεδρους από όλες τις χώρες της Ευρώπης, είχαν πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο λόγος ήταν ότι μετά από δυο χρόνια έντονων προσπαθειών και διαβουλεύσεων επετεύχθη συμφωνία τόσο στο νέο Κανονισμό για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών όσο και στο νέο χρηματοδοτικό τους εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη». Οι δύο αυτοί Κανονισμοί αναμένεται να υιοθετηθούν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός των προσεχών εβδομάδων.
Το Συνέδριο άνοιξε με μήνυμά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy και ακολούθως ο Αντιπρόεδρος της Ε. Επιτροπής, αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών, κ. Siim Kallas. Οι δύο ομιλητές συνεχάρησαν τους εισηγητές του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου για τις εργώδεις προσπάθειες τους για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας η οποία αλλάζει, όπως τόνισαν, εκ βάθρων την πολιτική μεταφορών της Ε.Ε.
Ο Γ. Κουμουτσάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς στην απρόσκοπτη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς και στις προσπάθειες της Ευρώπης για οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης.
O Έλληνας εισηγητής παρουσίασε τις βασικές πτυχές της επιτευχθείσας συμφωνίας καθώς και τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. O Γ. Kουμουτσάκος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας ως κατευθυντήριας γραμμής για τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου και ταυτόχρονα ρεαλιστικού νομοθετικού πλαισίου, που θέτει στέρεες βάσεις για να πραγματοποιηθεί ένα ποιοτικό άλμα στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη.
«Εάν υπάρχει ένα μάθημα που μας έχει διδάξει η οικονομική κρίση είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως στο παρελθόν. Εάν πιστεύουμε πραγματικά στο όραμα και στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού δικτύου συνδυασμένων μεταφορών στην Ευρώπη, οφείλουμε να αλλάξουμε αντίληψη και μέθοδο εργασίας.
Θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια σε έργα που θα έχουν σαφή προστιθέμενη αξία, κυρίως σε διασυνοριακές συνδέσεις και σημεία συμφόρησης. Έτσι θα περάσουμε από το σημερινό μωσαϊκό εθνικών δικτύων σε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό. Έτσι, θα ωφεληθούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα λιμενική πολιτική, η οποία φιλοδοξεί να συμπληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και αποτελεί τη νέα πρόκληση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας κ. Juhan Parts, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Λιθουνίας κ. Arijandas Šliupas, και οι εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Dominique Riquet (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Kόμμα), κ. Ismail Ertug (Σοσιαλιστές) και η κα. Ayala Sender (Σοσιαλιστές).
Aκολούθησε κλειστή διαθεσμική συνάντηση με συμμετοχή Υπουργών Μεταφορών και εκπροσώπων τους από τα Κράτη Μέλη, του Aντιπροέδρου της Kομισιόν και αρμόδιου για θέματα Mεταφορών Επιτρόπου κ. Siim Kallas, του πρόεδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου κ. Brian Simpson και των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου.
Στη συνάντηση αυτή ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρέχει πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση, με διαφάνεια προς όλα τα κράτη-μέλη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χώρες συνοχής, που θα πρέπει να βοηθηθούν με ενημέρωση και τεχνογνωσία για το πώς μπορούν απορροφήσουν αποτελεσματικότερα κοινοτικούς πόρους για έργα υποδομών και υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των μεταφορών.
Στη βάση αυτή, ο Γ. Κουμουτσάκος πρότεινε στον Επίτροπο Kallas η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οργανώσει κύκλο ενημερωτικών επισκέψεων και συναντήσεων (roadshow) με τις διοικήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα των κρατών-μελών, ξεκινώντας από τις χώρες συνοχής.
Ο Επίτροπος Μεταφορών συγκράτησε την πρόταση του Έλληνα ευρωβουλευτή αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε υλοποίησή της στο αμέσως προσεχές διάστημα.