Την βεβαιότητα, ότι τα ευρωπαϊκά πτητικά μέσα του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, ο οποίος είναι αρμόδιος για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δεν έχουν παραβιάσει ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Barrot, αρμόδιος για τα θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, από πλευράς των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στάθηκε περιστατικό, όπου ελικόπτερο του FRONTEX το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ. Στην ερώτησή τους οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλαν την πάγια τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, και κάλεσαν την Επιτροπή να πάρει θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Ο κ. Barrot διευκρίνισε, επίσης, ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex δεν έχει ποτέ απειληθεί από τις τουρκικές αρχές. Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Frontex, το τουρκικό κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να έλθει σε ασύρματη επικοινωνία με το ελικόπτερο με σκοπό να το αναγνωρίσει, αλλά η επαφή ήταν αδύνατη διότι χρησιμοποιήθηκε διαφορετική ραδιοσυχνότητα.
Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενημέρωσε ότι ο Frontex διαπραγματεύεται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές τη σύναψη συμφωνίας εργασίας στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, ενώ παράλληλα έχει ενημερώσει τους Τούρκους ομόλογούς του για τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης Ποσειδών 2009 και τους κάλεσε να προσδιορίσουν επιχειρησιακά σημεία επαφής.
Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, διότι η συμφωνία εργασίας θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη δέουσα ανταλλαγή κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τις κοινές επιχειρήσεις στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στο πλαίσιο της μελλοντικής επίσκεψης του αρμόδιου μέλους της Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας και της προεδρίας του Συμβουλίου στην Άγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου 2009.
Μετά την έκδοση της εν λόγω απάντησης, η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε τα εξής: “ Η απάντηση του κ. Barrot δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και διεθνώς αναγνωρισμένα. Βεβαίως, στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex δεν έχει ποτέ απειληθεί από τις τουρκικές αρχές. Δεν αναφέρει, όμως για ποίο λόγο το τουρκικό κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να αναγνωρίσει το ελικόπτερο του Frontex, από τη στιγμή που δεν πετούσε εντός τουρκικού εναέριου χώρου. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής στον ευαίσθητο τομέα διαχείρισης των συνόρων, που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και θα παραμείνουμε πιστοί στην πάγια θέση μας περί συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα”.