Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την παράνομη αλιεία και καταστροφή θαλασσίου περιβάλλοντος από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, υπάρχουν καταγγελίες αύξησης των προκλητικών περιστατικών παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά χωρικά ύδατα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Αγαθονησίου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” τουρκικά σκάφη εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παραμένουν για ώρες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοντά σε κατοικημένες και τουριστικές περιοχές.
Ο κ. Κουμουτσάκος ερωτά τους αρμοδίους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προς τις τουρκικές Αρχές και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους. Εάν έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εάν έχει ζητηθεί η λήψη μέτρων. Εάν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής παράνομης αλιείας στο Αιγαίο. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για να διασφαλισθεί η αποτελεσματική επιτήρηση των ελληνικών χωρικών υδάτων από το Λιμενικό Σώμα.
Σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει:
«Η σταθερή πρακτική παράνομης αλίευσης από τουρκικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με:
· Την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας
· Την προστασία του αλιεύματος και του θαλασσίου πλούτου της χώρας που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύεται από την Κοινή Πολιτική Αλιείας.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες και αποφασιστικές ενέργειες τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: – τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά,
– τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Π. Κουρουμπλή
– τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου
Θέμα: Παράνομη αλιεία και καταστροφή θαλασσίου περιβάλλοντος από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με καταγγελία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται τα προκλητικά περιστατικά παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά χωρικά ύδατα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Αγαθονησίου. Τα τουρκικά αλιευτικά εκμεταλλεύονται τα κενά ελέγχου που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην κόπωση και το μεγάλο φόρτο που αναλογεί στα κατά τόπους Λιμεναρχεία, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών. Ως αποτέλεσμα, εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παραμένουν για ώρες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοντά σε κατοικημένες και τουριστικές περιοχές, όπως τα εντόπισε το τελευταίο διάστημα το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά υφαρπάζουν τα ιχθυαποθέματα των θαλασσών μας, ενώ παράλληλα σύρουν στο βυθό βαριά αλιευτικά εργαλεία (μεταλλικές “πόρτες” 1-2 τόνων, αλυσίδες κ.λπ.), καταστρέφοντας στο πέρασμά τους ρηχές θαλάσσιες ζώνες, όπου σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται η αλιεία από μηχανότρατες. Αυτό προκαλεί δραματική καταστροφή στα παραγωγικά προστατευόμενα οικοσυστήματα.
Η σχετική καταγγελία του εν λόγω Ινστιτούτου καταλήγει επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αυτό έχει διογκωθεί και αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς οι τούρκοι αλιείς που έχουν επενδύσει σε μεγάλες μηχανότρατες έχουν ήδη υπεραλιεύσει μέχρι εξάντλησης τα αλιευτικά πεδία της Τουρκίας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά ερωτάσθε:
1) Έχετε θέσει το θέμα διμερώς στις τουρκικές Αρχές και ποια τα αποτελέσματα;
2) Έχετε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις αυτές και ιδίως για την παράνομη δραστηριότητα τούρκων αλιέων σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές;
3) Έχετε επεξεργασθεί ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης
της τουρκικής παράνομης αλιείας στο Αιγαίο, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ελληνικών και ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων και το οικονομικό μέλλον των ελλήνων αλιέων;
4) Ειδικότερα, τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την εξασφάλιση επαρκών ανθρώπινων και υλικών πόρων στο ελληνικό Λιμενικό, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αστυνομεύσει αποτελεσματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα;
5) Έχετε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατεθούν επαρκείς πόροι από τα κατάλληλα χρηματοδοτικά όργανα του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση του ελληνικού Λιμενικού στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας, αλλά και στο πλαίσιο των δράσεων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης;
6) Έχετε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα αρμοδιότητάς της προς την τουρκική πλευρά για την προστασία των ευρωπαϊκών αλιευτικών πόρων και για την ενδεχόμενη λήψη αντίμετρων κατά της Τουρκίας σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία 1010/2009;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κουμουτσάκος Γεώργιος